forum.BA  

Vrati se natrag   forum.BA > Informacione tehnologije > Mac OS
Registrar FAQ Lista članova Kalendar Pretraga Današnji postovi Označi forume za čitanje

Odgovor

Thread Tools Display Modes
Staro 16-03-08, 20:46   #1
košarkaš
Baketball4life

košarkaš's Avatar

Datum pristupanja: Mar 2007
Poslati poruku putem AIM-a košarkaš Poslati poruku putem MSN-a košarkaš Poslati poruku putem Yahoo-a košarkaš
Default Najčešće predrasude o Macintoshu i kako ih razbiti

Često se Mac korisnici, a i oni potencijalni Mac korisnici susreću sa nekim “opće poznatim činjenicama” koje se uzimaju zdravo za gotovo o Macintoshu i Mac OS X operativnom sustavu. većina njih je posljedica površnog znanja i činjenice da na našim prostorima na Mac OS X otpada vrlo mali postotak korisnika računala.

Switch, noun - an act of adopting one policy or way of life, or choosing one type of item, in place of another” ili prevedeno - prihvaćanje, usvajanje jedne politike ili načina života umjesto drugog.
Naime termin “switch” ili “switcher” je nastao iz Apple-ove kampanje iz 2002 godine u kojem su predstavljani “pravi” ljudi koji su prešli (napravili switch) sa PC Windows računala na Mac i opisivali svoja iskustva. Kampanja nije imala neke senzacionalne rezultate pa je prekinuta 2003 godine međutim termin switch je ostao.

Prva stvar koja “plaši”nove korisnike je česta predrasuda da ne postoji puno programa za Mac, što je notorna glupost.Da li postoji umetniimeprograma na Macu je često pitanje.Istina za PC postoji puno više programa unutar jedne kategorije, ali to je možda i nedostatak PC platforme jer velika većina njih su jednostavno drugorazredna, oni koji vrijede su onih top 3-4 riješenja, a vjerujte toliko ih postoji i za Mac.

Uzmimo naprimjer Office riješenja, to bilo jedno od prvih pitanja koje trebate sebi postaviti prije switcha, dali postoji adekvatno riješenje za to na Mac-u i dali su uopće kompatibilni dokumenti rađeni na PC-u sa onima na Macu.Uz nekoliko iznimaka bilo koji dokument (.doc, .xls, .ppt...) kreiran na PC-u bez problema ćete ga moći pročitati, editirati, spremiti, printati na Macu.

Međutim postoje programi koji su rađeni isključivo za Windows platformu koji nisu dostupni za Mac, naprimjer neki specijalizirani računovodstveni program ili slično.Ali Mac OS X je sposoban emulirati bilo koji operativni sustav pa tako može vrtiti Windows XP ili Vistu ili Ubuntu ili bilo koji operativni sustav po želji, nego je moguće te iste Windowse instalirati na posebnu particiju pomoću Bootcamp-a i imati potpuno efikasan dual boot sa Mac OS-om.
košarkaš je offline   Reply With Quote
Staro 16-03-08, 20:50   #2
Kara-baja
mora dalje

Datum pristupanja: Feb 2008

Ja sam još na Windowsu XP, iako sam imala prilike vidjeti MAC u IT ovoj radnji... ne prelazi mi se još na drugi OS, čisto zato jer sam navikla na ovaj. Kontala sam na Vistu, ali zbog nekih igrica još uvijek ostajem pri ovom. ali MAC super izgleda.
Kara-baja je offline   Reply With Quote
Staro 16-03-08, 20:52   #3
košarkaš
Baketball4life

košarkaš's Avatar

Datum pristupanja: Mar 2007
Poslati poruku putem AIM-a košarkaš Poslati poruku putem MSN-a košarkaš Poslati poruku putem Yahoo-a košarkaš

Uh na Vistu nemoj ni pomišljati.Nešto najgore što mi se moglo desiti...
košarkaš je offline   Reply With Quote
Staro 16-03-08, 20:54   #4
Talentovana
Global Moderator

Talentovana's Avatar

Datum pristupanja: Dec 2007

Citat:
Originalno postano od košarkaš Pregledato post

bad
veryyyyyy bad
Talentovana je offline   Reply With Quote
Staro 16-03-08, 20:56   #5
Kara-baja
mora dalje

Datum pristupanja: Feb 2008

Citat:
Originalno postano od košarkaš Pregledato post
Bila sam blizu da je instaliram, al eto zbog tih igrica nisam, tako da nisam baš puno ni radila na njoj, osim kod druga,na njegovom kompu. A ono što sam vidjela je bilo samo izgled, koji mi se i dopao, Aero 3d flip itd
Kara-baja je offline   Reply With Quote
Staro 09-05-08, 11:47   #6
ToDie4
Playa4Life

ToDie4's Avatar

Datum pristupanja: Apr 2008
Afro

Sto sam svakom loncu poklopac

U svakoj temi.

Mac OS je dobar, hmm... Zapravo, sta je Mac OS
Outlaw motherfuckers 'til we die, in this life I lead...
ToDie4 je offline   Reply With Quote
Staro 29-05-09, 12:18   #7
11tarot33

Datum pristupanja: May 2009
Default Evo par pitanja za one koji koriste MAC

Da li se MAC OS može instalirati na računar. Kućni računar, dakle NE laptop nego računar???? ... ako može, može li mi iko reći gdje da kupim (prodavnica) ili skinem MAC OS sa neta.

I još jedno pitanje. Da li je Mac OS bolji od XP-a i Viste, po pitanju muzike, slika i interneta ??????

I još da vas pitam. Da li je MAC OS brži (što se tiče ličnog rada) od XP-a i Viste???
11tarot33 je offline   Reply With Quote
Staro 29-10-09, 21:08   #8
snickers

Datum pristupanja: Oct 2009

MAC je predobar ja sam sebi ove godine kupio mac book pro, i stvarno sam vise nego zadovoljan niti imam vise misao ikad vratit se na windows,
mac je glavni
snickers je offline   Reply With Quote
Staro 13-03-10, 23:03   #9
buchiboo

Datum pristupanja: Mar 2010

Heheehe...i mene je Vista "usrecila".Nikom je ne bih preporucila.
buchiboo je offline   Reply With Quote
Odgovor

Thread Tools
Display Modes

Pravila postanja
Možete ne postati nove teme
Ne možete postati odgovor
Možete ne postati dodatke
Možete ne editovati tvoje postove

vB code is Uključeno
Smješci su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno